Барокамера (Хипербарна оксигенация) - Инфекции, рани и изгаряния

Хипербарната терапия в Барокамера подпомага лечението на инфекции, рани и изгаряния.

Некротиращите инфекции на меките тъкани протичат с възпаление на подкожието, мускулите и съседни тъкани. Причинители могат да бъдат някои видове стафилококи, стрептококи от група А, някои видове ентеробактерии и др. Състоянието започва като в съществуваща рана, ожулване, травма, проникнат някои от тези бактерии. Имунен дефицит, диабет и оперативни интервенции са подпомагащ фактор за развитието на тези инфекции.

Хипербарната кислородна терапия може да помогне на пациентите с некротизиращи инфекции на меките тъкани чрез усилване на ефекта на антибиотиците и повишаване естествената способност на организма да се бори с бактериите, тъй като някои щамове бактерии са анаеробни, т.е. кислородът под налягане спира размножаването и директно убива болестотворният микроорганизъм.

Газова гангрена се получава следствие на заразяване с грам-положителни анаеробни бактерии и преди всичко Clostridium perfringens. Симптоми като висока температура, треска, кожни мехури и продължително възпаление, често се появяват бързо и се влошават в рамките на кратък период от време. Бактериите попадат в тялото при замърсяване на съществуваща рана, инфекцията започва да „работи“, което води до натрупване на газ под кожата, което води до загиване на телесна тъкан.

Използването на хипербарна кислородна терапия за лечение на газова гангрена има за цел да намали отока причинен от инфекцията и да спре бактерията да се разпространи в други части на тялото. Този вид бактерии са анаеробни и кислородът под налягане спира размножаването им и директно ги убива.

От трудно заздравяващи или хронични рани страдат много хора в България, като най-вече са засегнати хора, страдащи от такива заболявания като диабет и затлъстяване. Хронични са тези рани, които не проявява склонност към заздравяване след 8 седмици, и включват различни язви, които се развиват по краката и ходилата, рани по тялото причинени от продължително залежаване или травми следствие на притискане. Най-често са предизвикани от венозни, артериални или метаболитни нарушения.

Хипербарната кислородна терапия може да подпомогне заздравяването на тези рани чрез подобряване на кръвния поток. Лечението е особено ефективно при лечение на диабетни язви на краката.

Термично изгаряне е нараняване, получено при пожар или от силна топлина. Резултатът е увреждане на кожата и понякога устните, гърлото и белите дробове, което често се влошава в дните след инцидента. Местата на травмите от термично изгаряне са склонни към инфекция, възпаление и подуване. Може да се наложи хирургично отстраняване на мъртва тъкан и присаждане на кожа , за да се стимулира заздравяването.

Като цяло при подлагане на хипербарно лечение след получена рана или развита инфекция, кислородът под високото налягане подпомага спадането на отока и възпалението, спирането на инфекцията и като следваща стъпка образуването на нови кръвоносни съдове – капиляри и изграждането впоследствие на нова здрава тъкан. Процес нуждаещ се от време и усърдие от страна на медицинският екип, но преди всичко и от пациента. Хипоксията (ниските нива на кислород) може да доведе до клетъчна смърт и е основна причина за повечето основни здравни състояния, включително инсулт, инфаркт, рак, усложнения при диабет и много други.

Обадете се още днес: 0899 636 002
Медицински център OIL MED Clinic
Варна, ул. Петко Стайнов 1, ет.1