Барокамера (Хипербарна оксигенация) - Травми

Хипербарната терапия в Барокамера подпомага лечението на травматични състояния и наранявания.

„Синдром на притискането“

„Синдром на притискането“ е нараняване, получено в резултат от събития, причинени от природни бедствия, като земетресения, бури, бойни действия или автомобилни произшествия, и е всеки случай, при който част от тялото на човек може да бъде силно притиснато и наранено.  Често това са  сериозни травматични състояния, а оцелелите от такива изпитания могат да получат и множество други странични наранявания. Такива примери са: притискания, натъртване, охлузване, сътресение на мозъка, открити рани, счупвания, задушаване, загуба на съзнание.

Острата травматична исхемия, получена в следствие на такова нараняване, се характеризира с недостатъчно снабдяване с кръв и следователно кислород до дадени органи и тъкани в тялото, в зависимост от мястото на получената травма.

„Синдромът на притискането“ е локално травматично увреждане, получено след силно притискане на части от тялото със системни проявления. Тези системни прояви са причинени от травматична рабдомиолиза (разкъсване на мускулите) и освобождаването на потенциално токсични мускулни клетъчни компоненти и електролити, включително калий, фосфор, креатинин и миоглобин, в кръвоносната система. Често резултатът е травматичен шок или бъбречна недостатъчност. Този тип травма може също така да предизвика метаболитни проблеми. Те включват:

  • Хипонатремия – ниско количество натрий или голямо количество вода в кръвта
  • Хипокалцемия – ниско количество калций в кръвта
  • Хиперкалиемия – високо количество калий в кръвта
  • Ацидоза – голямо количество киселина в тялото

Резултатът от всички тях е още по-големи усложнения в здравното състояние, включително хипертония, неправилен сърдечен ритъм и / или сърдечен арест.

Търсенето на медицинска помощ веднага след получаване на травма е изключително важно, за да се гарантира правилното лечение.

В България най- често „синдром на притискането“ се развива при жертви на автомобилни катастрофи и след трудови злополуки.

Искаме да повторим и подчертаем, че търсенето на медицинска помощ незабавно след травма при премазване или притискане е изключително важно, за да се гарантира правилното лечение. За да се избегне трайно увреждане е необходимо тъканната исхемия /спиране достъпът на кислород до определени тъкани и понякога органи следствие травмата и притискането/ да се преодолее възможно най-бързо. Обаче, реперфузията (възстановяването на кръвния поток) може да доведе до тежка локална и системна възпалителна реакция, което може да причини повече увреждания, отколкото първоначалното нараняване. Всички физиологични процеси, които характеризират реперфузията, като адхезията на белите кръвни клетки, адхезията на тромбоцитите и пропускливостта на кръвоносните съдове, са обратими с хипербарен кислород.

Хипербарната оксигенация е световно признат метод използван в подпомагане на лечението на травматични състояния и исхемии. Терапията води до намаляване на възпалението и свързаният с него оток и натрупване на течност. Оксигенацията се бори с инфекциите чрез укрепване на имунната система чрез чист кислород и по този начин води до увеличаването на растежа на кръвоносните съдове и кръвния поток, както и стимулира заздравяването на увредената или исхемичната тъкан на тялото.

Хипербарната кислородна терапия подпомага  тялото за създаване на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза). Трудно лечими и хронични рани, инсулти, инфаркти и много други състояния също могат се повлияят значително от подобрения кръвен поток следствие на тази терапия.

Обадете се още днес: 0899 636 002
Медицински център OIL MED Clinic
Варна, ул. Петко Стайнов 1, ет.1